Következő események
No events
 
LoginContact
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Read more...
Ski Instructors
Gazdátlanul PDF Print E-mail
Közhelyszámba megy lakosságunk egészségi állapotának romlása, a nemzetközi tendenciákra fittyet hányva rövidülő életesélyünk. Mert nem csak a várható élettartam csökken, de romlik a megélt évek minősége is. Megcsócsált csont annak firtatása, hogy ki a felelős. Az egyén, aki egészségtelenül, önsorsrontóan él? Avagy a társadalom, ami gyatra egészségügyet működtet, szűkíti a szociális hálót és a (társadalmi szerződés ellenére) nem kíván (tud) állampolgárairól gondoskodni.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
ISIA és Interski PDF Print E-mail
Hubert FINK, az ISIA akkori elnökének előadása Nozawa Onsenben a XV. Interski Kongresszuson (1995)

Az Interski a sízés világkiállítása, a síoktatók „olimpiája”, a síoktatás gyújtópontja. A síoktatásügy világméretű platformja.
Az Interski nemcsak egy rendezvény, hanem mindenek előtt a síoktatás-ügy "NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGE".
Az Interski a síoktatás szervezeti formája kell, hogy legyen, és az is, ami világszerte a havon történő oktatás, nevelés és vezetés minden formáját létrehozza és gyakorolja.
Az Interski napjainkban a sízés pozitív fejlődésének fontos hajtóereje, de annak is gyakori színtere, hogy okos megfontolásra késztessen, vagy egyidejűleg útját állja a biztonság, a környezet és a turizmus területén jelentkező hibás tendenciáknak. (…)

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
The FIS 10 Basic Rules PDF Print E-mail

The so-called „FIS 10 are the statutory rules in the countries of the alpine. It is our interest and duty to keep these rules and regulations on the slopes.


 • 1. Respect of others - All skiers must act in a way whereby he or she does not endanger or prejudice others. This continues to hold even in international competitions and the FIS states that "The integrity of the human being stands over and above all sports results".
 • 2. Control of Speed and Skiing - A skier must adapt his speed and way of skiing to his personal ability and to the prevailing conditions of snow, terrain and weather. In addition, you should consider who else may be on the run and how fast they may be traveling.
 • 3. Control of Direction - A skier coming from above, whose dominant position allows him a choice of pathway must take the direction which assures the safety of skiers below. There is no fixed idea of passing on the left or right, every skier must make the decision for themselves how to handle each situation as they encounter it.
 • 4. Overtaking - It is permitted to overtake a skier on either side, providing you leave sufficient room for them to make or complete their turns.
 • 5. Crossing the Piste - A skier wishing to enter and cross a ski run must ensure that they can do so without endangering himself or others. The same applies when starting after a stop on a ski run.
 • 6. Stopping - Avoid stopping on the run unless it is absolutely necessary. Never stop in constricted areas or places with poor visibility. In case of a fall, move to the side as soon as possible.
 • 7. Climbing - A climbing skier or pedestrian must keep to the edge of the slope.
 • 8. Respect for signals - Skiers must obey the signs. You should respect all signs, particularly those stating a run is closed or hazard warnings. You should also obey the instructions of the staff of the company running the slope.
 • 9. Conduct at Accidents - At an accident, it is everyone's duty to assist. In some countries, it is an offence to ignore an accident on a mountain in the same way as it would be on the road.
 • 10. Identification. Witnesses must establish their identity if a report of the accident is required. This may be difficult if you do not speak the native language, but you should be aware that you may be bound by European law to make yourself known to the authorities.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

 
Beszámoló a Síoktató*** tanfolyam "második sporteszköz (sífutás)" táboráról PDF Print E-mail

A fényképek itt tekinthetők meg!

2005. december 15-18. között tartottuk meg az első ilyen jellegű tábort az SMSZ szervezésében. A második sporteszközzel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzés az ISIA által előírt és elfogadott eleme a magasabb fokozatú síoktatói minősítéseknek. A programra a hazánkhoz legközelebbi osztrák sífutócentrumban, a Budapesttől 340 kilométerre fekvő St. Jakob im Walde stájer falucskában került sor.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
A koordinációs tábor PDF Print E-mail

A koordinációs tábor az utóbbi években a magyar sísport legnagyobb szakmai besízésévé fejlődött, az utóbbi években már száz fölötti szakember vett részt rajta. A koordinációs tábor bárkinek hasznos lehet, aki a síoktatás iránt mélyebben érdeklődik. A táborban egyeztetjük az oktatókkal, szakemberekkel az idényre vonatkozó síoktatási tematikát. Ennek köszönhető, hogy a magyar oktatók egységes tematika alapján oktatnak, és ha valaki egy oktatónál megtanult valamit, később egy másik oktatónál úgy  folytathatja sítechnikájának tökéletesítését, hogy az már megszerzett tudására alapozhat.

A síoktatók működési engedélyük megszerzéséhez szükséges kötelező továbbképzést a koordinációs táborban teljesíthetik.

A táborban szeretettel látjuk azokat is, akik nem síoktatók, de szeretnének tisztában lenni a síoktatás újdonságaival.


Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

 
A síoktatói képesítés külföldön PDF Print E-mail

Az síoktatói képesítések önmagukban nem jogosítanak munkavégzésre. Ezeket a kérdéseket az egyes országok eltérően szabályozhatják. Bizonyos mértékű könnyebséget jelenthet, hogy az EU-ban a képesítések elfogadására és a munkavállalásra EU-szintű egységes szabályozás vonatkozik. Ennek alapján állami végzettség birtokában az EU-tagországok állampolgárai vállalhatnak munkát (bár mint tudjuk, az újonnan belépett országokkal szemben több tagország is többéves munkavállalási moratóriumot léptetett életbe, ezt azonban többen is megtámadták).

A 2009-es év fejleménye, hogy a Síoktató** és a Síoktató*** képesítéseket (a Síoktató*-ot korlátozásokkal) Olaszország Trentino tartományában 15 napig elfogadják, de ehhez 30 nappal korábban be kell jelenteni az oktatást a terület megjelölésével (le kell adni az oktató nevét, igazolványmásolatát és az időtartamot is).

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
A síoktatásügy hazai és nemzetközi szervezetei PDF Print E-mail
A kutatások szerint mintegy 10-12 ezer évvel ezelőtt az Altáj-hegység, a Bajkál- és az Onyega-tó környéke lehetett a sí őshazája. Az Ázsiából vándorló nomád törzsek „hozták” aztán magukkal Európába, ahol elsőül Skandináviában honosodott meg.

A múlt század második felében (a modern sportmozgalom világjelenséggé válásával párhuzamosan) a sport, a vetélkedés eszközévé kezdett válni. Az 1870-es évektől gomba mód alakultak meg a síklubok Norvégia szerte és a sísport úttörői egyre gyakrabban mérték össze tudásukat hivatalos versenyeken. A világ figyelmét azonban a hírneves sarkkutató, Fridtjof Nansen teljesítménye terelte Norvégia nemzeti sportjára. A fiatal norvég utazó expedíciójával 1988-ban kelt át Grönland jégárakkal, hóval borított sarkvidéki fennsíkjain. Nem kis mértékben „Paa Ski over Grönland” c., 1890-ben megjelent könyve hatására hatalmas síélet kerekedett Európa szerte, kezdetét vette a versengés, sorra alakultak az országos szövetségek.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
Sípályák PDF Print E-mail
Alkalmas lesikló terepekkel bizony mostohán lett ellátva kis hazánk. Ezért is tiszteletre méltó az az erőfeszítés, amivel megkeresik a kicsit is megfelelő terepeket és teremtenek (zömében kimustrált bányalifteket felhasználva) sízési lehetőséget szinte valamennyi hegységünk lokálpatriótái. Az utóbbi havas szezonok erre bátorítólag hatnak, csakhát az infrastruktúra… Egynapos sízésre (a benzinárak okán) ma már mindenképpen hazai megoldást javasolunk. Hosszabb időre azonban érdemes a távolabbi lehetőségeket is számba venni.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
Gazdák és gazdátlanok PDF Print E-mail
A hazai sportmozgalom évtizedeken keresztül gyártotta a lózungokat a tömegek sportjáról, sőt statisztikáiban szépnek és életerősnek hazudta azt. Aztán amikor a nyolcvanas évek elejétől megindultak teniszezni és vizitúrázni a tízezrek, sízni az ötven és százezrek, nos akkor a hivatalos sportirányítás nem tudott mit kezdeni vele. Sem kezdeményezni, sem szervezni, de főleg az élére állni nem tudott… A legnépszerűbb hazai szabadidős sporttevékenység, a sízés tehát valójában központi irányítás, szervezés és támogatás nélkül vált a nyolcvanas évek végére már mintegy félmilliós tagságúvá. Pedig lett volna tennivaló: érdekképviselet, felszerelésbeli tanácsadás-segítés, biztosítás ügyek, hazai sípályák és infrastruktúrák kiépítése, a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) valamennyi sípályán kötelező érvényű közlekedési és magatartási szabályainak megismertetése*, a korszerű sítechnikák, szokások és téli utazási tennivalók szervezett tanítása; röviden fogalmazva a síkultúra hazai megalapozása, terjesztése.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
A hótalptól a kanyarlécig PDF Print E-mail
Történet
Már a kezdet sem szokványos… Nem Görögországban ringott a bölcsője, jóllehet a síléc az emberiség ősibb közlekedési találmánya mint a kerék. A kutatások szerint mintegy 10-12 ezer évvel ezelőtt az Altáj-hegység, a Bajkál- és az Onyega-tó környéke lehetett a sí őshazája. Az Ázsiából vándorló nomád törzsek „hozták" aztán magukkal Európába, ahol elsőül Skandináviában honosodott meg.

Az ősi forma - a hótaposó kerek hótalp - az előrehaladást szolgálva módosult: megnyúlt és hátrafelé keskenyedett. Az elejét felkunkorították, hogy ne merüljön a hó alá, a keskenyedés ellensúlyozására pedig egyre hosszabb lett. (A karéliai lécek például 250-280 cm-esek voltak.) Évezredeken át csak járásra és futásra használták, mígnem a norvégok rájöttek, hogy alkalmas dombhátakon ugrani is lehet vele. Évszázadokon át azonban közlekedésre, vadászatra, valamint nem ritkán háborúskodásra használták Skandinávia népei.

A múlt század második felében (a modern sportmozgalom világjelenséggé válásával párhuzamosan) a sport, a vetélkedés eszközévé kezdett válni. Az 1870-es évektől gomba mód alakultak meg a síklubok Norvégia szerte és a sísport úttörői egyre gyakrabban mérték össze tudásukat hivatalos versenyeken. A világ figyelmét azonban a hírneves sarkkutató, Fridtjof Nansen teljesítménye terelte Norvégia nemzeti sportjára. A fiatal norvég utazó expedíciójával 1888-ban kelt át Grönland jégárakkal, hóval borított sarkvidéki fennsíkjain. Nem kis mértékben „Paa Ski over Grönland" c., 1890-ben megjelent könyve hatására hatalmas síélet kerekedett Európa szerte.

Be first to comment this article | Add as favourites (0) | Quote this article on your site

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End >>

Results 161 - 170 of 170

Dorog 4

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók