Következő események
No events
 
LoginContact
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Read more...
Tárgyalások Brüsszelben PDF Print E-mail

December 9-én a Síoktatók Magyarországi Szövetsége vezetői az Európai Unió munkaügyekkel foglalkozó főosztályvezetője meghívására Brüsszelben a síoktatók nemzetközi munkavállalásával kapcsolatos tárgyaláson vesznek részt. Az SMSZ-t dr. Egri Katalin elnök és Ozsváth Miklós szakmai elnökhelyettes képviseli.

2009 februárjában az Európai Parlament úgy döntött, hogy egyebek mellett a személyek, illetve szolgáltatások szabad áramlását kimondó direktívák teljesülése érdekében bizonyos szolgáltató szakmákban bevezeti az úgynevezett Európai szakmai kártyát (European professional card for service providers ). Ezzel a kártyával az elképzelések szerint például a jogászok vagy az egészségügyi dolgozók az unió teljes területén minden további feltétel teljesítése nélkül vállalhatnának munkát, azaz diplomájukat nem kellene honosíttatni, sem különbözeti vizsgát tenniük. Brüsszelben a kártya bevezetésének előkészítése folyik, ám még legalább egy-két évet igénybe vesz.

Az Európai Hivatásos Síoktatók Szervezete (FEMPS), amelynek a hírek szerint nagyon jó kapcsolatai vannak az Európai Bizottságban, ennek a tervnek a mentén el akarja érni, hogy a síoktatás területén a szakmai kártya megszerzésének feltétele az Euro teszt legyen. Minderről idén ősszel zárt egyeztetést tartott az Európai Bizottság és a FEMPS. Amikor ennek híre eljutott az európai nemzeti síoktató szövetségekhez, azok valamennyien tiltakoztak. A Síoktatók Magyarországi Szövetsége is levélben fejezte ki tiltakozását, hogy egy minden európai síoktatót érintő kérdésben a nemzeti szövetségeket ki akarják hagyni a döntés előkészítéséből.

A tiltakozások eredményeként december 9-én szélesebb körű egyeztetést tartanak a kérdésről, amelyre az SMSZ-t is meghívták. A magyar szakmai érdekképviselet álláspontja szerint nem egyedi vizsgát (Euro test) kellene a szakmai kártya feltételéül szabni, hanem a különböző országok képzési rendszereit kellene homogenizálni. Egyébként a magyar síoktatók képzési rendszere, illetve a kiképző oktatók kiválasztási és továbbképzési rendszere európai viszonylatban is kifejezetten nívós. Amennyiben a képzési rendszerek összehasonlítása, egységesítése mellett mégis ragaszkodnának valamiféle vizsgához, akkor a magyar álláspont az, hogy az ne az Euro test legyen, annak ugyanis nincs köze a biztonsághoz. Helyette olyan képzést, illetve vizsgát javasol, amely kifejezetten a síoktatás, illetve a vendég, a síző saját biztonságáról szól.

Mindemellett a magyar szervezet a tárgyalások során azt is el kívánja érni, hogy az egyes országokban ugyanazon szabályok vonatkozzanak a külföldi oktatókra, mit a hazaiakra. Ugyanis a kártya bevezetésével például előállhat az a helyzet, hogy míg egy osztrák síiskolában egy magyar síoktatótól külön vizsgát várnak el, addig egy osztrák oktatónak elég egy hazai alapszintű tanfolyam elvégzése.

 

EURÓPAI HIVATÁSOS SÍOKTATÓK SZERVEZETE (FEMPS) Alapvetően az alpesi országok által 2000-ben alapított szervezet, amely ugyan alapszabályában lehetőséget biztosít más országoknak a csatlakozásra, ám az ügymenetbe, döntésekbe való beleszólási, szavazati joguk annyira korlátozott, hogy nincs értelme csatlakozni. Sokak szerint így zártkörű klubként működik, melynek tagjai Franciaország, Ausztria és Olaszország. A nemzetközi síoktató közvélekedés szerint alapvetően piacvédelmi céllal jött létre. Honlapjuk  szerint céljuk a biztonság, amelyet szerintük az garantál, ha a síoktató három területen rendelkezik kiváló kompetenciával: technikai moduljuk az úgynevezett Euro test, a második kompetencia az alpesi biztonság, ami alapvetően a pályán kívüli síeléssel kapcsolatos képzés, valamint a kommunikációs kompetencia.

 

EURO TEST  Óriásműlesikló (GS) verseny, amely alól azok az oktatók mentesülnek, akik öt éven belül a FIS-ranglistán férfik esetében 100, nők esetében 85 FIS-pont alatt teljesítettek műlesiklásban vagy óriásműlesiklásban. Magyarországon ezt a szintet a legutolsó FIS-ranglista alapján 6 férfi és 2 női versenyző teljesítette, a többi alpesi versenyzőnknek már részt kellene venniük a teszten. A tesztet alpesi országban kell lebonyolítani FIS GS-versenyszabályok alapján. Az tesz sikeres vizsgát, aki a referencia időt férfiak esetében legfeljebb 22 %-kal, nők esetében 22% + 5%-kal lépi túl. Viszont a referenciaidőt két olyan versenyző eredményéből számítják ki, akik 5 éven belül 50 FIS-pont alatt voltak. Magyarország jelenleg például nem adhatna férfi versenyzőt referencia futónak. Ráadásul, ha a referencia futó nem találta elég jónak a futamát, újra mehet a pályán.Az előbbiekből látható, hogy versenyzői múlt nélkül az Euro test gyakorlatilag teljesíthetetlen. Ráadásul, ahogy azt az Európai Bizottsághoz beérkezett panaszok is mutatták, maga a teszt manipulálható. Például a referenciafutók kiválasztásával, vagy azzal, hogy újra mehetnek.) A saját síoktatók számára az alpesi országok gyors határidővel szervezhetnek úgynevezett „baráti teszteket” kevésbé erős referenciafutókkal, míg a többi ország számára csak a jó előre meghirdetett tesztek vannak, akár sokkal nehezebben teljesíthető időkkel. Egyébként itt is működik az üzlet: a FEMPS-országok és Nagy-Britannia ugyanis, szervezhetnek felkészítő táborokat – jó pénzért.


Add as favourites (0) | Quote this article on your site

  Be first to comment this article
RSS comments

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Prev   Next >

Szombat 2

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók