Következő események
Nincs esemény
 
BelépésKapcsolat
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Bővebben...
Tágyalás Brüsszelben az Euro tesztről PDF Nyomtatás E-mail

Magyarország, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége állt az élére annak a szakmai kezdeményezésnek, amely igyekszik megakadályozni, hogy a síoktatók Európai szakmai kártyája megszerzésének feltétele az úgynevezett Euro test legyen.

Az Európai Unió Szakmai Képesítések Osztályán december 9-én megtartott egyeztetésen a FEMPS országok képviselői mellett részt vettek a holland, a szlovák, a szlovén, a cseh, a görög, a bolgár, a lengyel és a magyar szakmai szervezetek képviselői, valamint több nemzeti szervezet felhatalmazásával az ISIA jogásza.

A megbeszélésen Jurgen Tiedje, EU-osztályvezető kijelentette, hogy márciusig le akarja zárni a síoktató szakma képviselőivel az egyeztetéseket, amelyek alapja az Euro test (lásd írásunkat). A főosztályvezető ezt azzal indokolta, hogy van egy kész teszt, amelyet már több ország alkalmaz és már vagy tíz éve beszélnek róla. Az alkalmazó országok – Franciaország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia valamint Spanyolország és Belgium – támogatja a bevezetést. Semmilyen más irányba való elmozdulást, érveket nem akart elfogadni, mindenáron arról volt hajlandó tárgyalni, milyen menetrenddel pontosítsák az Euro test-et.

Az osztályvezető álláspontja lényegében megegyezett a francia nézetekkel. Franciaország kiindulópontja lényegében az, hogy megengedik, az oktatást külföldiek, ennek azonban feltétele ez a teszt. A nem-alpesi országok, így hazánk nézete szerint a síoktatók EU-s állampolgárként jogosultak bármely európai országban oktatni, és ez nem a befogadó ország engedélyétől függ. A befogadó országok az EU-hoz való csatlakozással elfogadták a játékszabályokat, és ezeket nem csak akkor kell szelektíven betartani, amikor azok nekik kedvezőek.

A meeting lényege is az Euro test-ről szóló prezentáció, illetve azt követően a teszt megvitatása lett volna. Ezt nem sikerült az osztályvezetőnek elérnie, mert a vita minden erőfeszítése ellenére akörül zajlott, hogy kell-e egyáltalán alkalmassági teszt a munkavégzéshez, és ha igen, miért pont az Euro test. Felvetődik az a kérdés is, ha már 10 éve szó van az Euro test-ről, akkor vajon miért csak most kérdezik meg az unió más országainak szakmai szervezeteit, eddig miért csak zárt körben folytak egyeztetések. Általánosságban elmondható, hogy a jelen lévő nem-alpesi országok alapvetően a versenyzés alapú teszt ellen vannak.

A magyar szakmai szervezet érveivel a többi ország jól láthatóan egyetértett. Javaslatuk is volt egy konkrét menetrendre: január 15-re egy hasonló körben állítsák össze azokat a képességeket, tulajdonságokat, amelyek a síoktató tevékenységet a biztonság és egészség területén jellemzik. Február 15-re készüljenek el ennek a síoktatóképzés tartalmára és kereteire vonatkozó standardjei. Így márciusra már egy megegyezésközeli állapot jöhetne létre. Ennek alapján vizsgaalapú rendszer helyett a képzési folyamatot figyelő, minőségbiztosítás-jellegű rendszer állhatna fel. Az is nyilvánvaló, hogy amennyiben az alpesi országok nem fogadnak el egy szakmai alapokon nyugvó rendszert, akkor tisztán piacvédelmi szándékok vannak a törekvéseik mögött.

Természetesen ezt sem fogadta el az illetékes osztályvezető azzal az indoklással, hogy ne fusson egymás mellett két párhuzamos egyeztetés. Mindezt annak ellenére, hogy a jelenlévők reakcióit tekintve az Euro test-ről való tárgyalás zsákutcának tűnik, és gyakorlatilag nincs esélye ezen a vonalon márciusra egyezséget összehozni.

A hivatalos menetrend szerint december 15-én a 6 támogató ország találkozik Münchenben, ahol az Euro test-ről egyeztetnek, és megbeszélik, hogy hogyan hívják meg a többi országot egy Euro test-re tapasztalatgyűjtés céljából, illetve információt gyűjtenek az Euro test-et nem alkalmazó országoktól a síoktatóképzésükről. Ez lényegében azt jelenti, hogy a vizsga bevezetése után keresik az indokokat a bevezetés szükségességéhez.

A nem-alpesi, „rebellis" országok megegyeztek, hogy kapcsolatban maradnak, és ezentúl összehangoltan lépnek fel, így a párhuzamos egyeztetést is lefolytatják és a magyar EU-elnökség alatt igyekeznek valamiféle eredményt elérni az ügyben.

 

AZ SMSZ JOGI ÉS SÍOKTATÁSI SZAKMAI ÉRVEI AZ EURO TEST ELLEN:
Jogi érv:

Az EK Szerződés 39. cikk biztosítja a munkavállalók közösségen belüli szabad mozgását. E cikk tiltja a tagállamok munkavállalói közötti állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetést a foglalkoztatás, a javadalmazás, valamint az egyéb munka és foglalkoztatási feltételek tekintetében. Ezen alapjog rögzítése mellett több direktíva és egyéb rendelkezés foglalkozik a szabad munkavállalással, mint alapjoggal.

Ezen jogok alapján vetette föl a magyar küldöttség, hogy a fogadó állam csak akkor kérhet gyakorlati időt vagy "különbözeti" vizsgát (esetünkben Euro test-et az azt elfogadó tagállamokban), ha megvizsgálta a munkavállaló szakképesítését, és úgy találta, hogy olyan nagy a különbség a fogadó állam és a migráns munkavállaló saját állama képesítése között, hogy az a biztonságra, egészségre veszélyes. Az Euro test-et elfogadó országok soha nem vizsgálták még meg a külföldiek képesítése szerinti képzési anyagát, hanem minden egyes külföldi esetében vizsgálat nélkül automatikusan követelik az Euro test-et.

Ez fölvethet további kérdéseket, például miért fogadnánk el alapelvként azt, hogy épp a fogadó ország képzése magasabb szintű, mint a migránsé?

Háttéranyag a szakmai képesítések EU-bei elismeréséről

A szakmai érvek:
A GS-teszt speciális művi körülmények közötti képességet mér, mégpedig elsősorban arra vonatkozóan, hogy a vizsgázó milyen gyorsan tud akadályok között síelni. A síoktatói szakma kompetenciái között első helyen szerepel, hogy a síoktató a FIS-10-nek megfelelően biztonságosan vezesse csoportját, és a csoportmozgatás során is kerülje el a túlzott sebességet, és erre szoktassa tanítványait is, ha egyedül síelnek.

A GS-teszt elzárt pályán történik, tehát egyáltalán nem méri, hogy a vizsgázó hogyan képes forgalmas pályán nyomvonalat választani, átlátja-e az őt körülvevő forgalmat, felismeri-e a veszélyhelyzeteket.

GS-teszten esélyesen csak olyanok tudnak teljesíteni, akik jelentős versenymúlttal rendelkeznek. Ők a síeléssel eltöltött idejük nagy részét elzárt pályán való nagysebességű edzéssel töltötték, és ennek megfelelően: a) Kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a forgalomban való síelésről, mint azok a síoktatók, akik állandóan a közönségnek nyitott pályán síelnek. b) Az általuk megszokott és biztonságosnak ítélt sebesség lényegesen magasabb, mint amivel a szabadidős síelők síelnek, így kevésbé képesek a tanítványok számára biztonságos sebességtartomány megítélésére, mint a versenyzői múlttal nem rendelkező társaik.

Az előző pontnak megfelelően a GS-alapú teszt igen nagy tömegű, a szakmai kompetenciát tekintve kiváló síoktatót zárna ki a munkerőpiacról.

Az előterjesztés egy olyan szabályozást vezetne be az országhatárokat átlépő síoktatók számára, amely a síoktatók túlnyomó többsége számára nem teljesíthető. Az országhatárt át nem lépő síoktatókra nem vonatkozna, hiszen számukra nincs szükség EU-szintű kártyára. Ez egyértelműen megkülönböztetést jelent a helyi illetőségű és a külföldi síoktatók között.

A versenyzéssel kapcsolatos teszt valójában a külföldi síoktatókat a kvalifikációs minőségükre, a biztonságra és egészségre hivatkozva kiszorítja a piacról. Így a képzettséggel kapcsolatos előterjesztés valójában szabálytalan piacszabályozási eszköz, és ezért minden formája ellen tiltakozunk, elfogadni nem tudjuk.

El tudunk azonban fogadni a kvalifikációval kapcsolatban olyan előterjesztést, amely valóban a síoktatók biztonsággal és egészséggel kapcsolatos kompetenciáit állapítja meg és ezen meghatározások alapján ellenőrizhető kereteket határoz meg, és az adott országok valamennyi síoktatójára vonatkozik.


Kedvencekhez (0) | Idézés a honlapján

  Legyen Ön az első hozzászóló
RSS hozzászólások

Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Előző   Következő >

vizsgatabor2009marcius 10

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók