Következő események
Nincs esemény
 
BelépésKapcsolat
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Bővebben...
Összefoglaló a Normafa Park Konferenciáról PDF Nyomtatás E-mail
A Fehér Gyula (Lavina-Sport Kft.) szervezésében, a síszakmai szervezetek, magyarországi sípályák, a XII. kerületi önkormányzat a témával foglalkozó képviselői, Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott és sok érdeklődő résztvételével 2013. október 13-án került sor a Normafa Park Konferenciára a Hotel-Agro Konferenciaközpontban.

A konferencia első felében elhangzott előadások a SkiOutlet oldalán lesznek olvashatók. Amit szinte minden előadás hangsúlyozott: környezet és természet védelme, fenntarthatóság, a (biztonságos) sportolás/mozgás fontossága, ebben Normafa kiemelt szerepe.

Ami viszont ennél is érdekesebb, az a nagykép, ami a fóliákból nem, csak az ott elhangzott információkból derül ki. 

Helyzetkép: adott egy probléma, nevezetesen: főleg hétvégén, jó időben rengeteg ember keresi fel Normafát és környékét. Elhangzott, hogy ilyenkor naponta összesen 10.000 fő (sétáló, kerékpáros, túrázó, szánkózó, sífutó, snowboardos, síelő) utazik a Normafára. Egy másik érdekes adat, állítólag Magyarország összes havas sípályájának kapacitása 7000 fő/nap. Azonban gyakorlatilag semmilyen formális szabály nincs - hegyi kerékpározás az erdei ösvényeken, télen síelők, hódeszkások, szánkósok egy azonos lejtőn és a balesetveszély minden elképzelhető formája (évente kb. 40 olyan súlyosabb baleset van, amelyben a helyi "hegyimentők" intézkednek, a tisztán az állami mentőszolgálat által kezelt esetek száma nem hangzott el). Ehhez járulnak a parkolással kapcsolatos kaotikus állapotok és a természet rombolása. A helyzet egyik oka, hogy a terület eddig a Pilisi Parkerdő kezelésében volt, aki ezeket a problémákat nem tudta kezelni. Ezt a helyzetet akarja megoldani az önkormányzat. Nem megaberuházásról fog szólni a történet, hanem a terület rehabilitációjáról - amely valószínűleg évekre elhúzódik majd és lépcsőzetesen valósul meg. A cél MINDEN sport és sportoló/kikapcsolodó ember számára a feltételek megteremtése, de ezzel együtt a szükséges szabályok meghozatala és betartatása. Ezzel együtt a természet védelme elsőrangú szempont. Többször hangsúlyozták, hogy nem síközpont épül, hanem EGÉSZ ÉVES sportolást lehetővé tévő park, mely többek között síelést/bordozást is lehetővé tesz (a teljes létszámnak egyébként is kis részét képezik a síelők/bordosok). De pl. ugyanigy kezeli majd a kerékpárosok helyzetét. 

A Normafa Park kezdeményezés jelenlegi állapota: ötletek, elképzelések vannak, de semmilyen konkrét megvalósítási terv még nincs és nem is lehet. A közeljövőben Natura 2000-es hatástanulmány és egyéb szükséges tanulmányok fognak készülni, a tervek csak ezek után, a tanulmányok megállapításai alapján készülnek majd. A jelenlegi becslés, hogy a tanulmányok és a tervek elkészítése kb. 1,5 évet vesz igénybe. A hatástanulmányok elindításához volt szükség arra is, hogy a nemrégen elfogadott törvénnyel a területet a XII. Ker. önkormányzat kezelésébe adják (most is állami terület és az is marad, a kezelője változik). Szorosan kapcsolódik, hogy egy másik projekt keretében a közösségi közlekedéssel való gyors feljutást akarján megoldani - fogaskerekű rehabilitáció és meghosszabbítás Széll Kálmán térig ill. Normafáig. 

A konferencián a Síoktatók Magyarországi Szövetségének három tagja adott elő (dr. Egri Katalin, dr. Dosek Ágoston, Ozsváth Miklós) és számos SMSZ-tag hallgatta végig a konferenciát. 

A konferencia végén a résztevő szervezetek képviselői egy közös nyilatkozatot fogadtak el és írtak alá, mely szintén megtalálható lesz a SkiOutlet  weboldalán.

 

Egyéb linkek 
Sajtótájékoztató, 2013. július 
RTL Híradó, 2013. október 13. 
ATV híradás 
Síelők.hu cikk, 2013. október 13. 
Danila Attila tagtársunk képei


Kedvencekhez (0) | Idézés a honlapján

  Legyen Ön az első hozzászóló
RSS hozzászólások

Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Előző   Következő >

Hoshow 2009 2

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók