A történet & eredmények

SMSZ DEMO CSAPAT

Az SMSZ Demo csapata (Hungarian Interski Demo Team) 1990-ben alakult a Síoktatók Magyarországi Szövetségének magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatóiból. Mára többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ síoktatóképzési tevékenységében. Az SMSZ Democsapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.

Magyarország Demo csapata először az 1991. évi St. Antonban rendezett Interski Kongresszuson mutatkozott be – ekkor vették fel a Síoktatók Magyarországi Szövetségét az Interski International, a havas sportokat oktatók világszervezetének tagjai közé. A magyar csapat 9 fővel szerepelt. Majd négyévente sorra következtek az Interski Kongresszusok: 1995. Nosawa-Onsen (Japán) 10 fővel, 1999. Beitostolen (Norvégia) 7 fővel. E három kongresszusra a felkészítést Vincze P. Márton végezte. A 2003-as svájci Crans-Montanaban a 15 fős csapat három szalagos-fomációval, extrém-carver bemutatóval szerepeltek, a felkészítő Szabó László volt. 2007-ben a koreai Pyeong Chang-ban Ozsváth Miklós vezetésével 11 fős csapat vett részt a nemzetközi szakmai találkozón. 25 év után ismét az ausztriai St. Antonba tért vissza 2011-ben az Interski Kongresszus. Erre a világtalálkozóra a hely közelsége miatt nagyobb méretű democsapattal, 19 fővel készült a Hungarian Interski Demo Team ismét Ozsváth Miklós vezetésével. A delegációt mintegy 30 magyar szurkoló is elkísérte. A következő Interski Kongresszus 2015. szeptember 5. és 12. között az argentin Ushuaia-ban került megrendezésre. Földrajzi fekvésére tekintettel a patagóniai városkát „A világ vége” (Fin del Mundo) elnevezéssel is illetik. A szakmai találkozón közel 1000 fő szakképzett síoktató vett részt a világ minden részéről. Az eddigi utolsó kongresszus 2019. márciusában került megrendezésre a bolgár Pamporovoban, ahova 28 fős magyar delegáció utazott. A csapaton belül 11 fő képezte a demo csapatot, akik bemutatóit Polacskó Dániel koreografálta. A technikai bemutatókat, a magyar workshopokat és előadást kiképző oktatónk tartották. A következő Interski Kongresszus 2023-ban a finnországi Levi-ben kerül megrendezésre. 

Kiváló lehetőség egy ilyen kongresszus arra, hogy a síoktatók az őket foglalkoztató témákban széleskörű tapasztalatcserét folytathassanak. A kongresszuson bármely magyar sí-, és snowboardoktató vagy érdeklődő részt vehet a magyar csapathoz csatlakozva. 

Az IVSI által szervezett kongresszusoknak is rendszeres résztvevője 2005 óta a magyar csapat.

Jelentősebb fellépések

Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
Interski Kongresszus (Nosawa-Onsen, Japán)
Interski Kongresszus (Beitostolen, Norvégia)
Interski Kongresszus (Crans Montana, Svájc)
IVSI Kongresszus (Lech Zürs, Ausztria)
Interski Kongresszus (Pyeong Chang, Korea)
Orosz Formációssí Bajnokság
IVSI Kongresszus (Mátraszentistván)
Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
IVSI Kongresszus (Alpe d’Huez)
Interski Kongresszus (Ushuaia, Cerro Castor, Argentina)
Interski Kongresszus (Pamporovo, Bulgária)

1991
1995
1999
2003
2005
2007
2008
2009
2011
2013
2015
2019
A Demo csapat tagjai számos szakkönyv, segédanyag, szakembereknek és a nagyközönségnek szánt oktatófilm szereplői, készítői.

Szereplések & Megjelenések

1992-ben készült el a szabadidős síelők számára a Símánia című videofilm. Szerzői Harangvölgyi András és Nepper Péter, az operatőr Ruby Gábor. 

1996-ban az Iskolai Síoktatók Egyesülete készítette el a Sí-Isi című videofilmet. Szerzője Kovács Tamás Attila, az operatőr Kollányi Tamás. A szereplő tanulókat Bartus Miklós és Szabó László demonstrátorok vezették be a síelés tudományába. 

1998/1999 telén készült el Szabó László és Ruby Gábor operatőr-síoktató Kanyarvarázs című videója, amely a carving sízést tárta síoktatóink elé. Ez a videofilm képezte a norvégiai Interski Kongresszus magyar workshopjának témáját.

2002-ben jelent meg Kovács Tamás Attila: A síoktatás tematikája című könyve a szakmai kiképzések-továbbképzések anyagával.

2004-ben adták ki A sízés +3 című könyvet, amely a Testnevelési Egyetem hallgatóinak készült, de hasznosan forgathatják a síelés szabadidős szerelmesei is. A könyv alkotó szerkesztői Dr. Dosek Ágoston és Ozsváth Miklós, a könyvben található fotókon a democsapat tagjai szerepelnek.

2006-ban jelent meg a kötet „videováltozata” a Carving mindenkinek. Szerzője Ozsváth Miklós, operatőre Ruby Gábor, demonstrátorai pedig a Hungarian Interski Demo Team tagjai.

2019-ben felvettük azt a korszerű síelésről szóló viedoanyagot, amelyből képzéseink részére tananyagegységeket dolgozunk fel és adunk közre.