Szakképzés & továbbképzés

A síoktató alapképzés terén az SMSZ együttműködik a Testnevelési Egyetem Továbbképző Központjával. A TF, mint képzőintézmény által meghirdetett OKJ tanfolyamon sajátítható el a síoktató szakma. A TF a sportoktatói tanfolyamok sportelméleti képzését biztosítja, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége pedig sí-, és snowboardoktatás szakmai gyakorlati, módszertani és elméleti képzését végzi kiképző oktatói által. A sikeres vizsgákat követően az OKJ sportoktatói képzettségről az állami bizonyítványt a TF Továbbképző Központja állítja ki, melynek elnevezése „sportoktató sí sportágban”, illetve „sportoktató snowboard sportágban”.

Az SMSZ továbbképzési rendszerében négy minősítési fok teljesíthető: SMSZ Síoktató*, SMSZ Síoktató**, SMSZ Síoktató***, SMSZ Síoktató****). A snowboardoktatók esetében három fokozatú a képzési rendszer melynek eredményeként megszerezhető az SMSZ Snowboardoktató*, SMSZ Snowboardoktató**, SMSZ Snowboardoktató*** minősítési szint.

Az állami OKJ alapképzés elvégzésével az SMSZ-be belépő oktató az SMSZ Síoktató* fokozatot szerzi meg. A további minősítések megfelelő idejű oktatási gyakorlat igazolását követően, valamint további elméleti és gyakorlati vizsgák teljesítésével szerezhetők meg.

Az oktatóképzésben az egyik legfontosabb szempont, hogy a legkorszerűbb tudásanyag átadása azonos szemlélettel történjen. Az oktatóképzés egységes elméleti és gyakorlati tananyagát az un. „SMSZ Kiképző oktatók” csoportja a Szakmai Bizottság útmutatásai szerinti műhelymunkával dolgozza ki, fejleszti és továbbítja mind a síoktatók, mind a szabadidőben sportoló közönség felé.

Az SMSZ síoktatóiból válogatott bemutatócsapat (Hungarian Interski Demo Team, Magyar Síoktató Válogatott) 1990-ben alakult. Tagjai csak magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatók lehetnek. Többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ képzési tevékenységében.
Az SMSZ Demo Csapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.