Technikai Program 2023 #2

Decemberben elindult és folytatódik az SMSZ Technikai Program 2023!

Újult erővel és új lehetőségek mentén vágunk neki a következő 4 év képzéseinek és az utánpótlás gondozásának. Generációnyi kimaradás mutatkozik, emellett abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kemény mag, aminek gerincét a jelenlegi kiképző aspiránsok és a demosok jelentik, nagyon motivált. Mindig óriási öröm ilyen csapattal együtt dolgozni. Már ebben az első táborban is óriási fejlődés mutatkozott és ha nem is látszik rajtam, az eredmény legalább annyira lelkesít engem, mint a résztvevőket.

Az építkezés örömét és a konkrét szakmai tartalmat szeretnénk megosztani mindenkivel a nyitott technikai táborainkban és az ezekből születő beszámolókban.

Az első alkalom 2019.12.06-08. között három napon keresztül zajlott kiváló körülmények között, sok napsütéssel és hibátlan hó minőséggel. Három részben mutatjuk meg, mivel foglalkoztunk, ebben a második részben a második napot mutatjuk be, ahol már többet karcoltunk.

Második nap: Élváltás, terhelés adagolás iskolázása

A hóeke volt a biztos alap, a továbbiakban intuitív módon hamar kialakult a következő lépés.

Az élváltás célja az ívből-ívbe váltás, a jól összekötött ívek létrehozása a következő ív optimális indításával. A fő feladat a meglévő lendületet törésmentesen átvezetni a következő ívbe. Tehát az élváltás iskolájának néhány aspektusát dolgoztuk fel a továbbiakban.

Az első szempont a folyamatosan fenntartott terhelés és biztos lécvezetés az élváltáson keresztül, azaz a csúcsponttól (apex) az élváltáson át – továbbra is – fenntartani a völgyléc dominanciáját, így pillanatnyi szándékunk (és kidolgozandó részlet) az ív kezdés ívbelső lécen. Ez nem célforma, hanem a két léccel sízés képességének iskolája, egy aspektus. 

Tehát ennek megvalósítása volt a cél hosszú, középhosszú karcolt íveken. Ennek kitűnő rávezetése, az egy láb dominancia és a charleston gyakorlat. Az egylábas esetben mindegy, hogy a választott oldal kívül, vagy belül halad, mindvégig az a domináns, az az oldal viszi a jelentős terhelést. Emellett kívül előre tolom, ívbelső oldalon visszahúzom a lécet, ezzel kialakítva a frontális helyzetet. A fontosabbik oldal a külső élről belsőre váltás, avagy a terheltebb ívkülső léc élváltáskor belső lécként marad terheltebb. 

A charleston esetében a lényeg, hogy tisztán egy lécen történik az élváltás (az ívkülső léc belső éléről külső élre), majd az esésvonalban a talajra helyezzük az akkor már ívkülső sílécet. Ezután a csúcspontot követően a belső lécet (leendő ívkülső) felemeljük a talajról és ismét a leendő ívbelsőn történik meg az élváltás teljes folyamatában.

Ezután ezt az élváltási szándékot – már léc emelés nélkül – vittük át a mélyebb, sportosabb ívekre.

A mély helyzet egyik előfeltétele az ívbelső alszár megfelelő pozíciója, azaz, hogy meghosszabbítása a testvonalban legyen. Ez azért fontos, hogy az izületek biztonsága és szabadsága megmaradjon. Az ívbelsőre guggolás, vagy szebben fogalmazva szabályozott beengedése (hiszen az is visz terhelést) növeli az élszöget és valóban helyes pozícióban könyedén mélyre kerülhetünk és terhelhetjük a térdet, tehát két lécen síelhetünk. Annak az ívbelső lécnek a helyzetét meg tudjuk határozni. Felülnézetben (fejünk irányából) a vetület mindvégig csípőszéles maradjon! Szemből szinte a gerinc meghosszabbítása legyen az ívbelső lábszár, ez a mi “kisszékünk” vész esetre. A figyelmen kívül nagy segítség, ha az ívkülső térd kellően közel marad, a belső oldalhoz, akkor érezzük a külső térdünkkel, ahogy a nadrág finoman hozzáér a belső alszáron a nadrághoz, mélyebb helyzetben a belső sícipőhöz.

Ezután meredekre felvittük ezt a feladatot és igen jól sikerült!

Időnként vissza-viszanyúltunk a hóekéhez: A térbeli tájékozódás fejlesztésére is elővettünk egy-két gyakorlatot. 3-as csoportokban egy ember vezet hóekében, kettő ember hajszálnyival hátrébb egymásra figyelve fiókban, jobbra balra megy együtt a vezető emberhez képest. Másik játék párokban egy ember hóekében vezet, a kolléga meg közben körbe síeli. Megy balra, előtte, jobbra és mögötte is, ezekben a pozíciókban felvéve a vezető ember ritmusát.

Technikai Program 2023

A program keretében a 2019/2020-as szezonban több nyitott tábort is szervezünk, ezek időpontjai: