Síoktatás járvány idején

Miért és hogyan síeljünk, snowboardozzunk, oktassunk járvány idején?

Köztudomású, hogy a járvány terjedésének megelőzésére javasolt maszkhasználat-kézmosás-távolságtartás hármas mellett fontos, hogy a szabad levegőn mozgással, sportolással erősítsük immunrendszerünket, amelynek szintén nagy szerepe van a megelőzésben. Ahogy az időjárás ősziesre, téliesre fordul, sajnos sokan inkább a fűtött lakásban keresnek szabadidős elfoglaltságot, pedig a kiadós séta, túrázás, kerékpározás, korcsolyázás, sífutás, síelés, snowboardozás a megfelelő öltözetben ősztől-tavaszig biztosítani tudja a rendszeres örömteli mozgást.  

Itthon már javában zajlanak a magán és csoportos órák a síiskolák tanpályáin, ahova a gyerekek és felnőttek heti rendszerességgel járhatnak és szakképzett oktatók segítségével biztonságosan sajátíthatják el a símozgást. Amint az időjárás engedi nyitnak a hazai sípályák is. Az osztrák gleccsereken ugyan elkezdődött a szezon, de sajnos épp a járvány terjedése miatt egy időre be is zártak a sípályák. A nyitás után egészen biztos, hogy a működés csak úgy lesz fenntartható, ha az odalátogatók betartják a járványügyi előírásokat. Sajnos a járvány európai terjedése a médiában összekapcsolódott a síeléssel az Ischgl-ben történtek miatt, pedig az – mint a hírekből tudjuk – alapvetően az érdemtelenül síelőknek nevezett hütte-turisták tömegének volt köszönhető. Nem véletlen, hogy az legelső korlátozásokat Ausztriában a hüttékre vezették be, ahol csak annyi ember szolgálható ki, ahány ülőhely van.

Síelők ezrei várják, hogy szeretett sportjukat űzhessék itthon vagy külföldön. Hogyan csökkenthetjük a fertőzés veszélyét, ha síelni, snowboardozni indulunk?

Mindenekelőtt fontos tudatosítani magunkban azt, hogy a saját egészségünk megóvása mellett a sípályán is vigyáznunk kell egymásra, ezért most még az eddiginél is fontosabb az együttműködés és a felelős magatartás a pályákon. Bár előny, hogy a havas sportokhoz, kesztyűt, szemüveget, arcra húzható csősálat, bukósisakot használunk, nem elég azonban abban a tudatban ringatni magunkat, hogy ez biztosan megvéd a fertőzéstől.

Fontos, hogy figyelj az alábbiakra még akkor is, ha az elmúlt hónapok alatt belefáradtál a járványügyi előírások betartásába és a pályán inkább lazulni szeretnél: 

 • csak egészségesen menj a pályára, használj maszkot és tarts kellő távolságot mindenütt, ahol a közeledben más is tartózkodhat (sorbaállás, síkölcsönző, lifthasználat, étterem, melegedő, mosdó, csoportos oktatás);
 • ismerd meg a pályán előírt szabályokat és fenntartás nélkül tartsd be azokat, gyermekeidet is tanítsd meg a helyes megelőző magatartásra,
 • ha családdal vagy barátaiddal érkeztél a pályára, lehetőleg maradjatok együtt, használjátok együtt a liftet is, ha többen szállhattok fel rá, 
 • ha van rá lehetőség a pihenőket is inkább a szabadban töltsd és az étterem szabadtéri kínálatából válassz,
 • keress olyan pályát, ahol kisebb a tömeg várható és nem kell kabinos liftet használni a feljutáshoz.

A síoktatókra is plusz feladatok hárulnak ebben a helyzetben, hiszen a tőlük elvárt biztonságos oktatáshoz most további feladatok is tartoznak. Különösen fontos, hogy a megelőzés területén maguk is jó példával szolgáljanak. Az oktatás alatt figyelemmel kell lenniük arra, hogy a tanítványok a tanulásra koncentrálás közben se feledkezzenek meg a maszkviselésről, távolságtartásról, ami kisebb létszámú tanuló csoportok alakításával (max. 6-8 fő) is befolyásolható. 

A síiskolákban a rendszeres fertőtlenítésen túl, fontos figyelni arra is, hogy az egymást váltó csoportok ne egyidőben kerüljenek az öltözőbe vagy a kölcsönzőbe. A gyerekeket csak egy hozzátartozó kísérje, csökkentve ezzel az egy helyiségben lévők létszámát. A tanpályákon amennyire lehetséges egy-egy csoport a pálya más-más területén mozogjon. Nagyon hasznos lehet a megelőzésben a Síoktatók Magyarországi Szövetségének képzésein már több éve bevezetett, az idegenvezetők által is használt adó-vevő készülék, (VOX) amely segítségével a tanítvány az oktató utasításait fülhallgatón keresztül nagyobb távolságból is hallja.

Mára szükségszerűen kialakultak a sípályák használatához köthető járványügyi szabályok, amelyeket érdemes betartani, hiszen ezzel talán elkerülhető lesz, hogy korlátozzák az eladható bérletek darabszámát, illetve a liften együtt közlekedők létszámát, ami lényegesen megnövelné a sorbaállás idejét. 

Síterepek intézkedései a COVID járvány idejére_(forrás: www.sielok.hu; https://sielok.hu/rovat/hasznos/cikk/sieles-covid-idejen—ilyen-biztonsagi-intezkedesek-varhatok-a-sipalyakon/ )

 • Pénztáraknál, lifteknél, önkiszolgáló éttermekben legalább 1 méter távolságtartásra figyelmeztető táblákat tesznek ki.
 • Kötelezővé teszik a maszkviselést a pénztáraknál, mosdókban és kabinos liftekben.
 • A zárt felvonó kabinokat szellőztetik és rendszeresen fertőtlenítik.
 • A völgyből induló kabinos lifteket több helyen korábban elindítják, hogy ne alakuljon ki tömeg a pályanyitáskor.
 • Síbérlet pénztárakban érintésmentes kártyás fizetést biztosítanak. (Egyes síterepekre online is elővásárolható lesz a bérlet.)
 • Az éttermek minden munkatársa kesztyűben és maszkban dolgozik.
 • Egyes éttermekben digitális étlapot vezetnek be.
 • Hangos bulizene helyett szolid háttérzene szól majd a hüttékben.
 • Rendszeresen fertőtlenítik az asztalokat és a mosdókat.
 • Büfékocsikat állítanak fel, hogy kültéren is lehessen fogyasztani.
 • Kültéri hősugárzókkal biztosítják a komfortos étkezést a szabadban.
 • 10 főben korlátozzák az síiskolai csoportok létszámát.
 • Kézfertőtlenítőket helyeznek el zárt terekben.
 • Ingyen vagy kedvező áron (1-2 EUR) megvehető csősálat adnak a pénztárakban.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a síelés és snowboardozás az egyik legfontosabb és a biztonsági szabályok betartása mellett a legbiztonságosabb téli sportolási lehetőség, ami nem csak a járvány idején, de egyébként is fontos eszköze az egészségmegőrzésnek és segít a fertőzés és egyéb ártalmak megelőzésében. 

A hazánkban több mint 30 tanpálya várja minden évben szeptembertől kezdve vendégeit. (https://sielok.hu/terkepek/siiskolak/  )

A síiskolákban szakképzett oktatók tanítványaikat játékosan, életkorukhoz és adottságaikhoz alkalmazkodó módszertannal vezetik be a havas sportok világába. Megtanulják a síliftet használni és azokat a magatartási szabályokat is, amelyek elengedhetetlenül fontosak a sípályán. A sportmozgások mellett a gyerekek a rendszeres foglalkozásokkal egy kis közösség részévé válnak, ahol életre szóló barátságok szövődnek. Érdemes tehát beiratkozni és mire leesik a hó már biztos alapokkal lehet a havas pályákat felkeresni, ahol szintén érdemes sí és snowboardoktatókra bízni magunkat, hiszen szakértelmükkel, helyismeretükkel a kockázatok tovább csökkenthetők. Reméljük, hogy a havas sípályák használatát nem érintik majd szigorú korlátozások. Addig is ajánlatos szabadtéri felkészítő edzéseket tartani akár egyénileg, hogy izmaink és izületeink a síeléshez szükséges kellő mobilitással, erőnléttel és stabilitással rendelkezzenek. Ehhez segítségül szívesen ajánljuk a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakemberinek közreműködésével készített videofilmeket.

 

Mobilizálás: https://tinyurl.com/y4cm9mel

Stabilizálás: https://tinyurl.com/y35gtjp7

Nyújtás, bemelegítés: https://tinyurl.com/y4xks3xh

 

dr. Egri Katalin

Síoktatók Magyarországi Szövetsége elnöke