Interski Congress 2023

Dalos Péter

csapatvezető, előadó
Síoktató karrier röviden

Három évesen kezdtem Szlovákiában a szüleim jóvoltából. Szenvedélyemmé az OSC műanyagpályáján vált a síelés. Az alpesi síversenyzésről később az evezős sportra váltottam és ennek révén szerettem meg a sífutást, amivel az utóbbi időben már többet foglalkozom, mint az alpesi síeléssel. Szerencsémre világéletemben példaképekkel voltam körülvéve. Csak a legfontosabbakat említve: Solymosi Gabi néni (OSC-s nevelőedzőm), Bartus “Miki Bá” (az SMSZ örökös, tiszteletbeli tagja), Molnár Zoltán “Lopez” (evezős nevelőedzőm, ő űzte ki belőlem az alpesi gyermekversenyzők szokásos ellenérzését a sífutással szemben), és nem utolsósorban az SMSZ kiképzői és demonstrátorai. Volt szerencsém részt venni számos válogatott evezős téli oktatásában, Lőrincz Krisztina paralimpikon sífutó felkészítésében, szervátültetett sportolók sífutó-karrierjének egyengetésében. A legnagyobb kihívás számomra felkészülni a klímaváltozás síelésre gyakorolt hatására, és ezeket a tapasztalatokat a tanítványaimnak átadni.

Van más szakmád is a síoktatáson kívül?

Mobilitásfejlesztési szakértőként dolgozom a Budapesti Közlekedési Központnál. A síoktatást egy olyan kiegészítő szakmának tekintem, ami segíti fenntartani a motivációmat a civil munkámban és az élet más területein is.

Kedvenc sítereped?

Alacsony-Tátra (Chopok, Gyömbér)

Mit üzensz a sípályák népének?

A síelés életforma. Éppen ezért egyre inkább meg kell becsülnünk a havas napokat és fel kell készülnünk ezekre.

Vállalt feladat az Interski kongresszussal kapcsolatban

Interski delegáció szakmai vezető, előadó, alpesi és sífutó workshop-vezető (Bridging Dry Drills and On-Snow Skills)

Mi a legkedvesebb/legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?

Sífutó paralimpikonunk első sírolleres lejtőzése az Árpád hídon.

Születési hely, év

Budapest, 1978

Ebben a síiskolában/egyesületben/ezen a síterepen oktatsz

Vándoroktató vagyok, az SMSZ képzésein/továbbképzésein az SMSZ tagjait, és a Bozsik Sífutóiskola vendégeit rendszeresen oktatom

Képzettség/szakmai szervezeti tagság

ISIA bélyeges SMSZ síoktató ***, SMSZ Kiképző oktató, SMSZ Szakmai Bizottság tag

Korábbi Interski részvétel

2011 St Anton (Ausztria) demonstrátor, 2015 Ushuaia (Argentína) demonstrátor, 2019 Pamporovo (Bulgária) workshop-vezető

Fischer RC4 FIS Race Code 165

Cipő

Fischer RC4 Podium GT 140

Egyéb sportágak

Sífutás, sírollerezés. hegyi kerékpározás, tájékozódási kerékpározás

Saját szponzor

https://www.skiing.hu

Egyéb info

Sportoktatókánt a rokonsportok közti összefüggések foglalkoztatnak, ezért is visszük a 2023-as Interskire a “Bridging dry drills and on-snow skills” témát. Az azonos című előadással, és az erre épülő havas workshopokon a sífutás, az alpesi síelés és a száraz felkészülés (mobility-stability edzés, síroller, nordic walking, kerékpár stb.) összefüggéseit tárjuk fel a kollégák számára, funkcionális szemlélettel. A témában az elmúlt években egy egész videosorozatot készítettünk, amelyet a nemzetközi síoktató-közösség is felkapott.

Vissza a delegációhoz