FIS 10 - Sí Kresz

SÍ KRESZ

Ami az autósoknak a KRESZ, az a sípályán a FIS 10, azaz a „SÍ KRESZ”.

A síelés és snowboardozás nem kis kockázattal jár, hiszen a pályákat – hasonlóan az autóutakhoz – egyszerre többen használják. A sípályákon is fontos a betartani a magatartási szabályokat azért, hogy sem magunkra, sem a körülöttünk síelőkre, sbowboardozókra ne legyünk veszélyesek és ne okozzunk balesetet. Nagyon fontos ismerni azokat a szabályokat, amelyeket a pályán be kell tartani, és amelyek a balesetek és balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében foglalt össze 2002-ben a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS).

A FIS szabályai irányvonalat nyújtanak a síelők és snowboardosok részére a pályán való felelősségteljes viselkedéshez. Ezeknek a magatartási szabályoknak ugyan nincs jogszabályi jellege, de egy-egy ütközéses síbaleset vizsgálatánál figyelembe veszik őket a polgári és büntetőbíróságok, a biztosítók a felelősségi kérdés megítélésénél. Emiatt a következő szabályok megsértése, be nem tartása súlyos büntetőjogi és kártérítési következményeket vonhat maga után.

A síelők és a snowboardosok magatartási szabályai (FIS 10)

 1. A pályán tekintettel kell lenni a többi síelőre és snowboardosra
  Minden síelőnek és snowboardosnak úgy kell viselkednie a pályán, hogy a másikat ne veszélyeztesse, ne okozzon neki sérülést.
 2. A sebesség és a lesiklás megválasztása
  Minden síelő és snowboardos belátással kell síeljen. A sebességet és a lesiklás módját a terep-, hó-, és időjárási viszonyokhoz és a forgalomhoz kell igazítani.
 3. A nyomvonal megválasztása
  A hátulról érkező síelőnek és snowboardosnak úgy kell megválasztani a nyomvonalat, hogy ne veszélyeztesse az előtte haladó síelőket és snowboardosokat.
 4. Előzés
  Előzni lehet felülről vagy lentről, jobbról vagy balról, de mindig csak olyan távolsággal, amely biztosítja az utolért síelő vagy snowboardos mozgásához elegendő helyet.
 5. Besíelés, elindulás, fölfelé menet
  Minden síelő és snowboardos, aki besíel egy pályába, megállás után újra elindul, vagy felfelé ível, meg kell győződjön arról, hogy ezt megteheti anélkül, hogy veszélyeztetné önmagát vagy másokat.
 6. Megállás
  Minden síelő és snowboardos el kell kerülje, hogy ok nélkül szűk vagy beláthatatlan  helyen megálljon. Esés után a síelő vagy snowboardos az ilyen helyet amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia.
 7. Felfelé és lefelé gyaloglás
  A gyalogos síelő vagy snowboardos csak a pálya szélén gyalogolhat fel vagy le.
 8. Jelzések figyelembevétele
  Minden síelőnek és snowboardosnak be kell tartania a jelöléseket és a jelzéseket.
 9. Segítségnyújtás
  Baleset esetén minden síelő és snowboardos köteles segítséget nyújtani.
 10. Igazolási kötelesség
  Baleset esetén minden síelő és snowboardos meg kell adja személyes adatait, akár tanú vagy érintett, felelős vagy nem.

Jelentősebb fellépések

Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
Interski Kongresszus (Nosawa-Onsen, Japán)
Interski Kongresszus (Beitostolen, Norvégia)
Interski Kongresszus (Crans Montana, Svájc)
IVSI Kongresszus (Lech Zürs, Ausztria)
Interski Kongresszus (Pyeong Chang, Korea)
Orosz Formációssí Bajnokság
IVSI Kongresszus (Mátraszentistván)
Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
IVSI Kongresszus (Alpe d’Huez)
Interski Kongresszus (Ushuaia, Cerro Castor, Argentina)
Interski Kongresszus (Pamporovo, Bulgária)

1991
1995
1999
2003
2005
2007
2008
2009
2011
2013
2015
2019
A Demo csapat tagjai számos szakkönyv, segédanyag, szakembereknek és a nagyközönségnek szánt oktatófilm szereplői, készítői.

Szereplések & Megjelenések

1992-ben készült el a szabadidős síelők számára a Símánia című videofilm. Szerzői Harangvölgyi András és Nepper Péter, az operatőr Ruby Gábor. 

1996-ban az Iskolai Síoktatók Egyesülete készítette el a Sí-Isi című videofilmet. Szerzője Kovács Tamás Attila, az operatőr Kollányi Tamás. A szereplő tanulókat Bartus Miklós és Szabó László demonstrátorok vezették be a síelés tudományába. 

1998/1999 telén készült el Szabó László és Ruby Gábor operatőr-síoktató Kanyarvarázs című videója, amely a carving sízést tárta síoktatóink elé. Ez a videofilm képezte a norvégiai Interski Kongresszus magyar workshopjának témáját.

2002-ben jelent meg Kovács Tamás Attila: A síoktatás tematikája című könyve a szakmai kiképzések-továbbképzések anyagával.

2004-ben adták ki A sízés +3 című könyvet, amely a Testnevelési Egyetem hallgatóinak készült, de hasznosan forgathatják a síelés szabadidős szerelmesei is. A könyv alkotó szerkesztői Dr. Dosek Ágoston és Ozsváth Miklós, a könyvben található fotókon a democsapat tagjai szerepelnek.

2006-ban jelent meg a kötet „videováltozata” a Carving mindenkinek. Szerzője Ozsváth Miklós, operatőre Ruby Gábor, demonstrátorai pedig a Hungarian Interski Demo Team tagjai.

2019-ben felvettük azt a korszerű síelésről szóló viedoanyagot, amelyből képzéseink részére tananyagegységeket dolgozunk fel és adunk közre.