Interski Congress 2023

dr. Egri Katalin

delegációvezető
Síoktató karrier röviden

Édesapám a Kővári házaspár Sí ABC című könyvéből tanított meg síelni a Bükk-fennsíkon 6 éves koromban. Később úgy alakult, hogy a BKV Előre versenyzőjeként a könyv szerzői lettek az edzőim. Ildikó néni már akkor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy tudásunkat iskolagyakorlatokkal fejlessze. A versenyzői pályafutást követően a jogi egyetemi tanulmányaim mellett végeztem el a síoktatói tanfolyamot, ahol a magyar síoktatóképzést meghatározó híres hármastól, Bartus Miklóstól, Kovács Tamás Attilától és Polacskó Istvántól tanulhattam. Az alapképzést követően sokszor oktattam – akkor még egyhetes – sítáborokban, majd a Rozmaring Síiskola utánpótlás edzője voltam 10 éven keresztül. Hamar rádöbbentem, hogy a tanítás közben magam is rengeteget tanulok, hiszen minden egyes magyarázat és bemutatás, „a mit, miért és hogyan” újra és újra a feladat átgondolására késztet, ami csiszolja saját tudásomat is a mai napig. Hazai és külföldi továbbképzések elvégzése után hosszú ideje a Síoktatók Magyarországi Szövetsége egyik kiképző oktatója vagyok. Tagja lehettem az első magyar Interski Democsapatnak 1991-ben az ausztriai St. Antonban, amikor az SMSZ-t felvették a síoktatók világszervezetébe, az Interski Internationalba.
Az utóbbi években a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezett síoktató tanfolyamok hallgatói részére szervezett felkészítő tanfolyamokon és vizsgatáboraiban, valamint az SMSZ továbbképzésein oktatok rendszeresen az SMSZ kiképző kollégákkal együtt, amit nagyon élvezek. Jó látni, hogy válnak hobbi síelőből oktatóvá tanítványaink. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen tanítványunk motiváltak abban, hogy a bizonyítvány megszerzése után továbbképzésre jelentkezzenek az újabb minősítési szint elérésének reményében.
Kihívás? 2011-ben az egyik síoktató tanfolyamon ismerkedtem meg Tulcsik Melindával, aki fiatal felnőttként határozta el, hogy síversenyző szeretne lenni és a hallássérülteknek minden évben megrendezésre kerülő Sí Európa Kupa futamain versenyezni. Megkért, legyek az edzője. Általa csöppentem bele a siketek és nagyothallók világába. Jelnyelv ismerete nélkül izgalmas feladat volt kialakítani azt a közös nyelvet, amely segített abban, hogy Melinda minél jobb síelő és versenyző legyen. Hét év alatt a két Siketlimpia mellett számos nemzetközi versenyen vettünk részt, amelyeken Melinda egyre jobb technikával síelt és szép eredményeket ért el. 2018-ban a versenyek után levezetésképpen még az SMSZ női democsapatában is szerepelt a samnauni Formációs Sí Európa-Bajnokságon.

Van más szakmád is a síoktatáson kívül?

Jogi diplomám van, saját ügyvédi irodámban dolgozom polgári jogi területen. A két szakma nagyon jól kiegészíti egymást, nem elsősorban azért, mert egyre több síbalesettel kapcsolatos kártérítési ügyben keresnek meg, hanem mert jól esik az irodai munka után végre a hegyekben lenni. A havas csúcsok látványa mindig elvarázsol és megnyugtat. Jogászként szerzett tapasztalataimat jól tudom kamatoztatni a Síoktatók Magyarországi Szövetségének szervezeti életében is, amelynek 15 éve vagyok az elnöke. 2015-ben az a megtiszteltetés ért, hogy az Interski International alelnökévé választottak két évre, 2017 tavaszán pedig az Interski alszervezetei, az IVSI és az ISIA elnökségébe. Jelenleg az ISIA elnökség munkájában veszek részt, amelybe 2022 tavaszán újra beválasztott tagság.

Kedvenc sítereped?

Nincs kedvenc síterepem. Bárhol jól érzem magam, ahol csúszik alattam a sí és legalább egy olyan hosszú és jó lejtésű pályát találok, ahol elképzelésemnek megfelelő íveket húzhatok. Ha oktatok, akkor viszont fontos, hogy az adott terepen legyen mindenféle tudásszintnek megfelelő pálya.

Mit üzensz a sípályák népének?

Szeressék, tiszteljék a hegyet és egymást! Ne sajnálják az időt, energiát és pénzt sítudásuk fejlesztésére, mert magabiztos, helyes technikai tudással változatosabb, élvezetesebb a síelés. Ehhez nem árt persze egy kis erőnléti alapozás sem, legalább a síelés előtti hetekben. Kérem, hogy figyeljenek egymásra a pályákon és tartsák be a FIS 10 magatartási szabályokat, kerüljék el a baleseteket. Napsütéses, szép havas napokat kívánok a sípályák népének.

Vállalt feladat az Interski kongresszussal kapcsolatban

A magyar delegáció kongresszusi részvételének teljeskörű szervezése, a magyar síoktatók képviselete a havas sportokat oktatók nemzetközi szervezeteinek közgyűlésein. A magyar democsapat felkészülési edzéseinek videofelvételekkel való segítése.

Mi a legkedvesebb/legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?

Legkedvesebb élményeim egyike, hogy síoktató társaimmal 2009 januárjában a Mátraszentistváni Síparkban tarthattuk a Síinstruktorok Nemzetközi Szövetségének (IVSI) négyévente megrendezésre kerülő kongresszusát. Az eredetileg bejelentkezett szervező ország az utolsó pillanatban visszalépett, így beugróként láttunk neki a szervezésnek, amelyre csak fél évünk maradt. Végül minden szépen elő volt készítve, azonban az időjárás a rendezvény előtti hetekben nagyon melegre fordult és csak a hütte előtti kis pályán volt nyomokban hó. A résztvevők érkezésének napján és éjjelén zuhogott az eső. Gondolatban már láttam összeomlani az rengeteg munkával összehozott rendezvényt, miközben az európai országok csapatai mellett még a japán résztvevők is megérkeztek. Hajnalban azonban kitisztult az ég és fagyni kezdett. Ekkor a Sípark dolgozói a korábbi hidegben gyártott és letakart hóhegyet szétterítették és ezért reggel a megnyitón remekül előkészített, feldíszített pálya fogadta a résztvevőket a gyönyörű napsütésben. Végül óriási nemzetközi sikert arattunk, még 14 év távlatából is emlegetik az egykori résztvevők, amikor találkozunk más eseményeken.

Születési hely, év

Eger, 1958

Ebben a síiskolában/egyesületben/ezen a síterepen oktatsz

Síoktatók Magyarországi Szövetsége

Képzettség/szakmai szervezeti tagság

ISIA Kártyás SMSZ Síoktató****, SMSZ Kiképző oktató, sí edző, Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) tagja és elnöke, Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete (ISE) tagja, ISIA elnökségi tagja

Korábbi Interski részvétel

1991 St. Anton (Ausztria): demonstrátor, 2003 Crans Montana (Svájc): delegált, 2011 St. Anton: delegált, 2015 Usuaia (Argentína), amely kongresszus esetében nem csak magyar delegáltként, hanem az Interski elnökségi tagjaként a kongresszus előkészítésében is részt vehettem, 2019 Pamporovo (Bulgária): delegált.

ATOMIC Redster S9i

Cipő

Atomic Redster CS 130

Egyéb sportágak

sítúrázás, kerékpár, kirándulás a hegyekben

Egyéb info

Bot: Leki Carbon,Trigger 115cm, sisak: SMITH Vantage M Mips, szemüveg SMITH Skyline XL

Vissza a delegációhoz