Interski Congress 2023

Ross Viki

előadó
Síoktató karrier röviden

Huszonévesen találkoztam a síeléssel, Barczay György volt az első oktatóm. Pár szezonban síeltem, aztán másfelé vitt az élet. kb. 40 évesen álltam újra lécre. 43 évesen találkoztam Udvarnoki Gergely kiképző oktatóval egy családi táborban, aztán lementem hozzá műanyag tanpályára, hogy “kezdjük az elejéről”. Ő vitt el életem első SMSZ Koordinációs táborába vendégként. Csollány Csabához jártam Visegrádra órákat venni, hogy felkészüljek az egy csillagra és Végh Andráshoz kerültem a vizsgatáborban és koordinációkon. Úgy érzem ezeknek a nagyon jó oktatóknak köszönhetem, hogy 46 évesen levizsgáztam. Azóta elsősorban műanyag pályán oktatók és egy-két táborban szezononként. Utoljára egy izomsorvadással küzdő kislányt oktattam az egészséges öccsével és a szüleivel. Kihívás volt a különböző igényeket összeegyeztetni.

Van más szakmád is a síoktatáson kívül?

20 évig kvalitatív piackutatóként dolgoztam. Aztán az oktatói képesítéssel egy időben váltottam: e-learningeket készítek, vagyis belső online tréning anyagokat egy multinacionális cégnél. Nagyon más a két “oktatás”, de mind a kettőnél meg kell érteni és empatikusan kell a diákokhoz/tanítványokhoz hozzáállni. Szeretek elemezni és gondolkodni a megoldásokon mindkét esetben.

Kedvenc sítereped?

Alp D’huez: ott nem hóekéztem először.

Mit üzensz a sípályák népének?

Készüljenek a síelésre, hogy minden percét élvezni tudják és nyújtsanak este, hogy másnap is élvezhessék. Legyünk hálásak minden sínapnak.

Vállalt feladat az Interski kongresszussal kapcsolatban

Mivel angol nyelven végeztem a tanulmányaimat, angol nyelvterületen éltem jó pár évet és angol nyelven dolgozom, elsősorban az indoor prezentáció angol elkészítésében segítettem, és a workshoppok angolosításában. Ezt megelőzte a hozzátartozó videók fordítása. Első Interskim, csak minél több tudást szeretnék magamba szívni és az angol szakirodalmi tudásomat bővíteni.

Mi a legkedvesebb/legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?

Egy ismerős felnőtt barátnőjét oktattam 2 órát a 15 éves fiával. Kelletlen csinált mindent, nem bízott magában. Az ismerős elmondta, hogy a fiú hazafelé oda volt meg vissza, hogy milyen jó volt és azt mondta, hogy “Beszarás milyen hála imát fogok ma este mondani, hogy megtanultam síelni.” Azt hiszem ezekért a pillanatokért érdemes oktatni.

Születési hely, év

Budapest, 1972

Ebben a síiskolában/egyesületben/ezen a síterepen oktatsz

4Seasons tanpálya

Képzettség/szakmai szervezeti tagság

SMSZ síoktató *

Völkl RaceTiger SL10 150 cm

Cipő

HEAD Raptor 120 RS

Egyéb sportágak

Kerékpár, úszás, SUP, Nordic walking. Nekem a gyógytorna is sport 🙂

Egyéb info

Indiában és Amerikában is éltem összesen 6 évet az életem során – egyik helyen sem lehetett síelni 🙂

Vissza a delegációhoz