Síoktatók Magyarországi Szövetsége

A MISSZIÓ

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel rendelkező sí-, snowboard és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és -továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.

A hely, ahol a kedvtelés szakmává válik

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) Magyarországon az egyetlen olyan havas sportok oktatásával foglalkozó egyesület, melynek minden rendes (a közgyűlésen szavazásra jogosult) tagja rendelkezik minimum „OKJ sportoktató sí sportágban” vagy „OKJ sportoktató snowboard sportágban” szakképesítéssel.

Közhasznú egyesületünk Alapszabálya értelmében tagjai háromévente teljesítendő gyakorlati és elméleti továbbképzésen vesznek részt, mely az SMSZ működési engedély (licensz) megszerzésének feltétele. Szakképzett oktatóink hazai és külföldi síiskolákban, utazási irodák által szervezett vagy magán szervezésű utakon végzik oktatói munkájukat. Alapszabályunk 2016-os módosítása óta a velünk együttműködő síiskolák is beléphetnek rendes tagként az egyesületbe, amelynek közgyűlésein egy szavazattal rendelkeznek.

A síelés, hazánkban is az egyik legkedveltebb téli sport, amelyet mintegy 500-600 ezren űznek rendszeresen. A síelés iránti érdeklődés a 70-es évek elejétől nőtt rohamosan. Ezzel párhuzamosan a kezdő síelőknél, sőt a gyakorlottabbak körében is rendkívüli mértékben megnőtt a síoktatás iránti igény.  A síelni vagy snowboardozni tanuló számára a jó felszerelés mellet legfontosabb a biztonságos síelés, snowboardozás technikájának elsajátítása, mely leggyorsabban a szakszerű oktatással szerezhető meg.

Az SMSZ alapvető feladatának tartja a havas sportok kultúrájának terjesztését. Szeretné elérni, hogy azok, akik a havas sportok szerelmesei minél korszerűbb tudás birtokába jussanak és a pályákon minél nagyobb biztonsággal hódolhassanak kedvtelésüknek.

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése, valamint érdekképviseletének ellátása céljából. Az SMSZ 1991 óta folyamatosan végzi a síoktató tanfolyamok szakmai elméleti és gyakorlati képzését. Az SMSZ rendes tagságát jelenleg mintegy 520 szakképzett síoktató alkotja. Egyesületünkbe pártoló tagként is be lehet lépni. Szakmai programjaink elérhetők pártoló tagjaink számára is.

Tagjaink munkáját és szakmai fejlődését az SMSZ által szervezett szakmai estek, tematikus táborok és egyéb közösségi programok segítik.

Az SMSZ tevékenységét az Elnökség irányítja.

Szervezeti egységek