Sítanpálya-építési Program 2021

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (a továbbiakban: SMSZ) bevonásával 2021-ben kiírja az Országos Sítanpálya-építési Programot (a továbbiakban: Program). A Program célja, hogy olyan magyarországi városokban, melyekben még nem található műanyag borítású üzemelő tanpálya, megfelelő szakmai szempontok szerint tervezett, és megfelelő szaktudással üzemeltetett sítanpályák létesüljenek.

Azon sítanpályák megvalósítását tudjuk támogatni, amelyek:

      • helyének közúton számított 30 kilométeres sugarú körzetében nem található más szervezet vagy vállalkozás által üzemeltetett, műanyag borítású tanpálya,
      • szélességük minimum 10 méter, melybe a felvonó nyomvonala nem számít bele,
      • hosszúságuk minimum 45 méter, és megfelelően kialakított induló hellyel és kifutóval rendelkeznek, mentesek a terepegyenletlenségektől,
      • felvonóval és pályavilágítással ellátottak, biztonsági előírásoknak megfelelnek,
      • legalább 45 m2 alapterületű kiszolgáló épülettel rendelkeznek, melyben öltöző, szertár és mosdók kapnak helyet.

A teljes felhívás és a további részletek az alábbi letölthető Word dokumentumokban találhatóak:

Teljes felhívásSítanpálya műszaki paramétereiJelentkezési adatlap

A pályázattal kapcsolatos frissített információkat az alábbi linken lehetséges nyomonkövetni:
Sítanpálya-építési Program 2021

Megvalósult Projektek

A 2021. évi Országos Sítanpálya-építési Programban három helyszínen valósul meg műanyag borítású sítanpálya a megadott feltételeknek megfelelően: Miskolcon, Agárdon és Székesfehérváron.

A munkálatok az engedélyezési eljárások lefolytatása után mindhárom helyszínen elkezdődtek és jól haladnak. Az építkezések folyamán az SMSZ megbízott szakértői többször is jártak a helyszíneken. A bejárások során meggyőződtek arról, hogy a tanpályák építése a program kiírásának megfelelően folyik. 

Ugrás a következőhöz:
MISKOLC | AGÁRD | SZÉKESFEHÉRVÁR

 

MISKOLCI SÍISKOLA

A tanpálya egy nagyon jó adottságokkal rendelkező helyszínen épül a Jezsuita gimnázium udvarán, ahol modern sportlétesítmények között kap helyet. A lejtő adott, csupán minimális földmunka szükséges. Tökéletes helye van a felvonónak, biztonságosan kialakítható a pálya.

Van lehetőség a kezdőket a nagypályától elkülönített helyen léchez szoktatni és az egyenes siklás gyakorlatait átvenni.

Parkoló, és külön bejáraton keresztüli megközelíthetőség is biztosított.

Az SMSZ megbízott szakértői a rendszeres helyszíni szemlékkel folyamatosan figyelemmel kísérték és segítették a tanpálya kialakítását. A bejárások során meggyőződtek arról, hogy a tanpálya építése a program kiírásnak megfelelően folyik és előreláthatólag határidőben be is fejeződik. A további munkálatokhoz pedig hasznos tanácsokkal látták el az építtetőket.

A tanpályán Gramantik Csaba vezetésével folynak az előkészületek a síiskola beindítására. A bánkúti sísuli műanyag borítású tanpályáján szerzett tapasztalatok bizonyára jól segítik majd a síiskola beindítását és működtetését.

Képek a tanpálya megnyitójáról

Képek a tanpálya építéséről

AGÁRDI SÍSULI

(Léga Sport Kft.)

A tanpálya Agárd külterületén, könnyen megközelíthető helyen a 7-es út mellett épül, ahol megfelelő számú parkolóhely kialakítására is van lehetőség. A tanpálya mellett konténerekből kialakított kiszolgáló épületet helyeznek el.

A domb építése befejeződött, a földet tömörítették, a rézsűkön pedig speciális fűmag keverékkel biztosítják az erózióvédelmet. A lejtő alján kialakításra került egy vízelvezető rendszer is, mely a pályáról összegyűlt vizet vezeti el. Az áramellátás érdekében a tanpálya területére áramfejlesztőt telepítenek. A kiszolgáló konténerépület összeszerelése is előrehaladott állapotban van.

Az SMSZ megbízott szakértői, Babos Sándor és Benczúr Gyula a helyszíni szemlék során megállapították, hogy a tanpálya lejtőjének szöge, a domb és a kiszolgáló épület kialakítása egyaránt jól sikerült és a program kiírásának megfelelően valósul meg.

A tanpálya és a hamarosan megnyíló síiskola vezetője Hegedűs Léna, sok éves oktatói tapasztalattal. 

Videó: https://www.facebook.com/ekondor/videos/317746273534435

Képek a tanpálya megnyitójáról

Képek a tanpálya építéséről

SZÉKESFEHÉRVÁRI TANPÁLYA

(ApexSport 14 Kft.)

Székesfehérvár külvárosában, nagyon jó adottságokkal rendelkező helyen épül a tanpálya lejtője, mely szélességét és hosszát, valamint a kiszállóhely nagyságát is tekintve megfelel a programban megadott feltételeknek. A domb szakszerűen tömörített, kezdőknek ideális lejtésű. Alacsonyköteles felvonóval szerelték fel a pályát, a vízelvezetést szikkasztó kialakításával oldották meg. A kiszolgáló konténer épületeket remek ácsmunkával egészítették ki, hogy jobban a környezetébe illeszkedjen.

Megfelelő számú parkolóhely kialakítása mellett, a pálya mögötti területen szabadidő parkot, focipályát is terveznek létrehozni.

A csapat tagjait láthatóan segítette a program feltételeinek mindenben megfelelő tanpálya kialakításában, hogy maguk is sok éves tanpályás oktatói tapasztalattal rendelkeznek. Dejcző Nóra, Papp Bálint és Urbán Jakab a szakmai háttér hosszútávú biztosítását a helyi Egyetem hallgatóinak bevonásával és képzésével képzelik el. 

Videók, cikkek:

Polgármester beszéde megnyitón: https://www.facebook.com/watch/?v=2111617329042097

A műanyag fektetése: https://www.facebook.com/apexsportklub/videos/748480522778421

„Így készült” összefoglaló film: https://www.facebook.com/watch/?v=1621193684885561

FMC cikk: https://fmc.hu/2022/03/21/megnyilt-szekesfehervar-elso-muanyag-boritasu-sitanpalyaja



Képek a tanpálya megnyitójáról

Képek a tanpálya építéséről