SMSZ Hírlevél 2024.02.01.

 1. Masters és a Fogyatékkal élők Országos Alpesi Sí Bajnoksága 2024.02.5-6.
 2. ISIA test Lengyelországban
 3. 2024 első félévi képzések
 4. Technikai Program 2024-2027
 5. Oktatói álláshirdetések
 6. Tisztújító Közgyűlés 2023. beszámoló
 7. Hírek tagjainkról
 8. Tagdíj 2024, tagsági igazolványok rendelése, érvényesítő bélyeg átvétele
 9. Síoktató biztosítás 2024

Masters Országos Alpesi Sí Bajnokság és Fogyatékkal élők Országos Sí Bajnoksága

2024.02.05-6. Sípark Mátraszentistván

Minden évben megrendezésre kerül Masters Országos Alpesi Sí Bajnokság a Fogyatékossággal élők Országos Alpesi Síbajnokságával egyidejűleg a Sípark Mátraszentistván-ban. Idén február 05-én és 06-án lesznek a versenyek, ahová a szervezők szeretettel várnak mindenkit, akár induló, akár segítő, akár csak szurkoló.

Kérjük a sítanpályák oktatóit, hogy értesítsék a valamilyen fogyatékossággal élő tanítványaikat a lehetőségről és segítsék őket a nevezésben és a versenyre történő  feljutásban.

Ne gondoljátok, hogy a Mastersek versenye csak az idősebb korosztálynak szól! Az elmúlt évben is sok SMSZ síoktató vett részt a versenyen. Legyen ez így idén is! A kiírás szerint, aki 2002 előtt született már indulhat a Masters I. kategóriában. Nekik csak hétfőn lesz verseny óriás-műlesiklásban, de akinek van kedve és lehetősége önkéntes segítőként biztos talál feladatot kedden a szlalom versenyen is, amelyen a hallássérültek, látássérültek, szervátültetettek és az értelmi fogyatékkal élők indulnak.

Gyertek töltsünk két felejthetetlen napot a Síparkban! Nevezési határidő 2024. 02.02.  Részletek itt: Para és Masters Országos Alpesi Sí Bajnokság 2024.

 1. ISIA és CTT test Lengyelországban 2024.03.8-9.

A Síoktató*** végzettségű tagjaink figyelmébe ajánljuk, hogy 2024.03.08-09-én a lengyelországi Szczawnica melletti FIS lejtőn ISIA testen lehet részt venni. Ugyanekkor CTT test is zajlik majd.

Jelentkezés mielőbb az iroda@sioktatas.hu címen.

 1. 2024 első félévi képzések
 • Sífutó tábor (Síoktató*** modulként is

2024.02.22-25. St. Jakob im Walde

Bővebb információ és jelentkezés: Dosek Ágostonnál: dosekagoston@t-online.hu

 • Lavina biztonsági tábor új időpontban!

 2024.03.04 – 10. Hochkar

További információk itt: Lavina Biztonsági tábor

Jelentkezés messenger üzenetben: András Végh (maugler) vagy a veghandras@yahoo.com mailcímen.

 • Síoktató** vizsgatábor

2024.05.01-08. Kaprun

Kérjük, hogy aki tervezi a táboron való részvételt töltse ki minél előbb a regisztrációs adatlapot: https://bit.ly/42pqIqs

 • Síoktató*** Alpesi sí 2. tábor

2024.05.01-06. Kaprun

Kérjük, hogy aki tervezi a táboron való részvételt töltse ki minél előbb a regisztrációs adatlapot: https://bit.ly/4bjCg2C

 1. Technikai Program 2024-27

Folytatjuk a sikeres Technikai Programunkat, amelyet 2020-ban indítottunk útjára annak érdekében, hogy

 • támogassuk tagjaink egyéni sítechnikai fejlődését
 • lehetőséget biztosítsunk a soron következő Interski Demo Team utánpótlásának nevelésére
 • rendszeres közösségi élményt, csapatedzés-lehetőséget kínáljunk.

A Programot 2024-től az SMSZ Kiképző oktatói és Demonstrátorainak közreműködésével folytatjuk. A Program felelős vezetője Kovács Tamás kiképző oktató.

2024. február 7-től kezdődően hetente találkozunk a Síparkban Mátraszentistvánban:

 • találkozó reggel 9:00 órakor (kivéve, ha korábban indulnak a liftek)
 • kedvezményes liftjegy vásárolható érvényes síoktatói igazolvánnyal hétköznap (50%)
 • részvételi díj 10.000 Ft/fő (minimum 5 fő jelentkező esetén)
 • előképzettség: 2024-ben az alapozó időszakban bármely SMSZ tag részt vehet, 2025-től a demo edzés és a technikai képzés külön programban zajlik azonos helyszínen. A Program csúcsa 2027-ben utazás az Interski Kongresszusra (Vail, Colorado, USA) az Interski Demo Team vagy a Hungarian Interski Team delegáció tagjaként.

Regisztráció:  https://bit.ly/42oMb2V

 1. Oktatói álláshirdetés

MISKOLCI SÍISKOLA (www.miskolcisiiskola.hu  )

Sí és snowboard oktatót keresünk Miskolcra!

Te vagy az ideális jelölt, ha szereted a gyerekeket, barátságos vagy és jól kommunikálsz!

Jelentkezés: sioktatas@miskolcisiiskola.hu

Töreczki Edit: +36306234082

6. Tisztújító Közgyűlés 2023. beszámoló

A Tisztújító Közgyűlésről jelentjük: 62 fő szavazásra jogosult tag vett részt az SMSZ 2023. december 18-ai Közgyűlésén. A leköszönő Elnökség szervezeti és szakmai beszámolóját, a Felügyelő Bizottság tájékoztatóját követően a jelenlévő tagok megválasztották az SMSZ új Elnökségét és Felügyelő Bizottságát.

Az elnöki teendőket továbbra is dr. Egri Katalin látja el.  A szakmai alelnök Dalos Péter lett. Az Elnökség további 5 tagsági helyéért 10 jelölt indult a következő négy évre. A szavazás első fordulója alapján Végh András új tagként került be az irányító testületbe, Kovács Tamás Máriuszt, Benczúr Gyulát, Udvarnoki Gergelyt és dr. Babos Sándort újraválasztotta a Közgyűlés. A szavazás két újabb fordulója alapján Makai Gábor és dr. Erdélyi Gábor az Elnökség póttagjai lettek.

A  Felügyelő Bizottság eddigi elnökét Bakacsi Zoltánt, és két tagját, Farda Zsuzsát és Bártfai Lászlót a Közgyűlés megválasztotta újabb négyéves időszakra.

Köszönjük tagjaink aktív részvételét!

 1. Hírek lezajlott eseményekről és tagjainkról

SÍ SEGÉDOKTATÓ TANFOLYAM

Az őszi elméleti és tanpályás gyakorlati foglalkozásokat követően 3 csoport képzését zártuk le a sí segédoktatói tanfolyamon. A havas pályás gyakorlati foglalkozásokat decemberben Dalos Péter kiképző oktató, januárban Egri Katalin és Kovács Tamás kiképző oktatók közreműködésével a Mátraszentistváni Síparkban-ban, ahol minden alkalommal remekül előkészített pályák vártak minket. Végül újabb 28 segédoktató áll a tanpályák rendelkezésére, akik a szakképzett síoktatók mellett közreműködhetnek a tanórák megtartásában. Gratulálunk a sikeres vizsgázóknak és reméljük, hogy a síoktató tanfolyamon, amely a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem -en indul ősszel, viszontlátjuk majd őket.

LÁSS SÍTÁBOR

Svéd Gábornak köszönhetően évente megrendezésre kerül egy tábor, amely különleges élményt nyújt mind az oktatóknak, mind a tanítványoknak. Az idei táborról Szabó Gábortól kaptunk összefoglalót:

“Január 7-11 került megrendezésre a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (lassegyesulet.hu) szervezésében a 13. LÁSS sítábor. Ezen az egyedülálló rendezvényen képzett oktatók és lelkes segítők támogatásával valódi havas pályán nyílt lehetőség látássérülteknek a síelésre.

A résztvevők tudásszintje egészen kezdőtől a profi versenyzőszintig terjedt. A kezdők sem most álltak először lécre, az alapokat (egyenes siklás, első elfordulás) a tábort megelőzően műanyag pályán már elsajátították.

A tábor elején összepárosított látássérült-segítő kialakított magának egy saját szótárt, mely a pályán történő haladást tette lehetővé. Az új mozdulatok elsajátítása a bemutatást kiváltó közös „elbábozástól” vált különlegessé.

Egyaránt voltak visszatérők a síelők és az oktatók között is, lehetőség szerint a korábbi párosítások megmaradtak a gyorsabb egymásra hangolódás érdekében. A kommunikáció többnyire VOX készülékekkel történt, s a rejtett irányításnak köszönhetően sokan felkapták a fejüket a LÁTÁSSÉRÜLT/BLIND feliratú megkülönböztető mellényes síelőkre, hiszen csak ebből az apró információból derült ki, milyen nehézséggel küzdenek. Balogh Zsolt és kísérője pedig az általuk használt gégemikrofonnal keltett feltünést.

A hangulat szokásosan szenzációs volt a végig motivált és lelkes csapatnak köszönhetően. A helyi síközönség láthatott folyamatos kontakt és szabad lesiklásokat, s szemmel láthatóak voltak az egyéni fejlődések is. A kimerítő sínapokat esti nyújtással, közös társasozással, beszélgetéssel, szülinapozással zártuk.

Szerencsére egyre többen állnak e jó ügy mellé, hogy támogatásukkal minél többen megtapasztalhassák e csodás sport nyújtotta örömöket. A résztvevők a Normafa Síiskola pályáján, az ottani oktatók segítségével alapozhatták meg, vagy frissíthették fel a tudásukat.

Visszatérő vendégként a Präbichl Bergbahnen pályáin siklottunk. A szállásunk a Salamandra Apartments -ban volt (köszönjük Juci!).

A VOX készülékeket a Tourguidesystem.hu – Tour Guide System Rental, a LÁSS tagok sífelszerelését a sifarm biztosította.

Az utazást pedig az egyéni felajánlások mellett a Harc Község Önkormányzata által felajánlott kisbusz tette lehetővé.

S persze ne feledkezzünk meg az oktatók/segítők csapatáról sem, akik tudásukkal és idejükkel, külön díjazás nélkül támogatták a rendezvényt:

Bajna Balázs (SMSZ pártoló tag), Balla Ottó (ISE, SMSZ pártoló tag), Hegyi Zsuzsi (SMSZ síoktató, Babos Síklub), Marosi Enikő (SMSZ síoktató, Sísuligánok), Nagy Attila (SMSZ pártoló tag), Svéd Gábor (Segítők főszervezője), Szabó Eszter (Sísuligánok), Szabó Gábor (SMSZ síoktató, 4 Seasons Síiskola), Szoboszlay Kinga (SMSZ síoktató, Normafa Síiskola), Vass Judit (SMSZ síoktató, Alpinfox és házigazga).

Jövőre folytatjuk!”

Tanpályáról Dél-Koreába!

Csak pár éve, Krakler Kata (SMSZ Síoktató**), a Pasaréti és a Normafa Síiskola vezetője megszervezte a fogyatékossággal élők síelési lehetőségét műanyag borítású sí tanpályán. A szükséges eszközök beszerzése óta síoktató kollégáival együtt szakadatlanul azon dolgoznak, hogy minél több gyermek és felnőtt megismerhesse a parasí sportágat. A tanpályás gyakorlásokat követően az elmúlt szezonban közülük többen már elindultak az Országos Síbajnokságon is bizonyítva ügyességüket.

Örömmel olvastuk, hogy Kata és tanítványa Grozner Richárd nemzetközi edzőtáborban vehettek részt Dél-Koreában. Gratulálunk és drukkolunk, hogy Ricsit sok szép eredményt követően a következő Paralimpián a versenyzők között láthassuk.

SKI+ Magazin

Új magazin jelent meg pár hete az újságos standokon és az interneten SKI+ Magazin néven. Az újság első számában olvashattok Ricsi és Kata koreai élményeiről valamint Egri Kati és Tulcsik Melinda hallássérült versenyző közös munkájáról.

Az újságban átböngészhetitek az idei sítesztet is. www.skiplus.hu

Winter World Masters Games 2024 magyar részvétellel!

Az olaszországi Ponte di Legno-ban rendezték meg a Masters Téli Világjátékokat, amelyen három egykori magyar síversenyzőnő is részt vett, köztük Savage Gönczi Vera Síoktató**, az SMSZ versenyzője a korosztályos kategóriájában Super-G-ben 6., óriás-műlesiklásban 9., szlalomban 6. helyezést ért el.

Gratulálunk Verának, aki jó példát mutat abban, hogy soha nem késő becsatlakozni a síversenyzésbe. Biztatjuk tagjainkat, hogy induljanak ők is a hazai rendezésű masters versenyeken.

Szervátültetettek Téli Világjátéka

Jó felkészülést és sok sikert kívánunk a Magyar Szervátültetettek Szövetsége csapatának, akiket sífutásban dalos Péter SMSZ kiképző oktató, egyesületünk szakmai alelnöke készít fel a Szervátültetettek Téli Világjátékára.

A szervátültetett síelők népes csapattal szoktak indulni alpesi síben is reméljük, hogy a jövő heti Országos Bajnokságon viszontláthatjuk őket a Sípark Mátraszentistván – ban.

Tagdíj 2024, tagsági igazolványok/érvényesítő bélyegek rendelése, átvétele

 Kérjük, akinek korábbi évekről tagdíj elmaradása van, azt is mielőbb rendezze. A honlapon csak azon oktatók adatai jelennek meg, akiknek mind a tagdíjuk, mind a továbbképzésük rendezett a 2024-es év vonatkozásában (működési engedély feltétele).

Az éves tagsági díj nem változott, mértéke:

 • rendes és pártoló természetes személy tagok: 12.000 Ft/év
 • nappali tagozatos diákok, 62 év feletti rendes tagok, súlyos fogyatékossággal élők: 6.000 Ft/év
 • rendes és pártoló nem természetes személy tagok (síiskolák) vagyoni hozzájárulása, illetve rendes tagság esetén a tagdíj 50.000 Ft/év. Felhívjuk Síoktató*** és ****minősítésű ISIA bélyeges tagjaink figyelmét, hogy az ISIA bélyeg díja a tagdíj összegén felül fizetendő (8000 Ft) és kiváltása kötelező! A bélyegek az irodában előzetes időpont egyeztetéssel, átvehetők.

A tagdíjat az SMSZ OTP -nél vezetett számlájára 11701004-20132792-00000000 kell utalni vagy befizetni! Közleményben kérjük megjelölni: név, tagdíj 2024

Amennyiben igazolványt szeretnétek rendelni, mielőbb jelezzétek az iroda@sioktatas.hu  címen. Kérjük tagjainkat, hogy akik korábban igazolványt rendeltek vegyék át az irodában előzetes időpont egyeztetéssel vagy kérjék a postai kézbesítést cím megadásával és 500Ft postaköltség megfizetésével.

Felhívjuk azon pártoló tagjainknak figyelmét, akik idő közben befejezték az síoktató tanfolyamot, kérhetik rendes tagként való felvételüket az SMSZ-be és Síoktató* minősítésű igazolványt rendelhetnek. A megrendeléshez a bizonyítvány másolatát, egy .jpeg formátumú arcképet és a kitöltött belépési adatlapot (https://sioktatas.hu/rolunk/tagfelvetel/ ) kell az iroda@sioktatas.hu  címre küldeni, továbbá a tagdíjat és az igazolvány díját az SMSZ bankszámlájára utalni (diák: 6.000+3.500 Ft; nem diák: 12.000+3.500 Ft)

Síoktatóbiztosítás 2024

Az Union-Vienna Life Biztosító által nyújtott csoportos biztosítási szolgáltatás – partnerünk az Eurorisk fejlesztésének köszönhetően – online elérhető. A biztosítást évente újra kell kötni, de biztosító nem mindig küld külön értesítést a biztosításod évfordulójakor.

A www.sioktatobiztositas.hu oldalon történő regisztrációt követően a biztosítás bankkártyás fizetéssel egész évre megköthető. A biztosítás érvényes a hazai műanyag-, és havas pályákra is. A balesetbiztosításon felül oktatói felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Ára csomagtól függően 13.000 Ft vagy 25.000 Ft/év.

Külföldre utazáskor a biztosítás mellett legyen mindig nálad az érvényes nemzetközi társadalom-biztosítási kártyád is, amelynek ellenőrizd lejárati dátumát!

 Sportbaráti üdvözlettel

SMSZ Iroda munkatársai